Aardappel


Waar groeit de aardappel?

De aardappel is een plant die ondergronds een energievoorraad in de vorm van zetmeel aanlegt. Het zetmeel wordt bewaard in knollen, die aardappelen of aardappels worden genoemd. Deze knollen worden gevormd aan ondergrondse stengels, stolonen genoemd. De aardappel is in de wereld het belangrijkste voedselgewas na rijst, tarwe en mais.

Familie

De aardappel behoort tot de nachtschadefamilie, net als de tomaat, de paprika en de tabak. De groene delen van de aardappel zijn giftig. Aardappelplanten kunnen naast knollen ook bessen vormen die, in tegenstelling tot die van de tomaat, zeer giftig zijn. Wanneer de knollen groen zijn, zijn deze ook niet geschikt om te eten.

Gezondheidseffecten

Naast dat aardappels een belangrijke bron zijn koolhydraten, bevatten aardappels ook vitamine B6, kalium, vezels, eiwit, foliumzuur en vitamine C. Dat betekend dat ze een goede bron van energie voor je lichaam zijn en helpen voor een goede darmwerking.

Geschiedenis

De aardappel is vanuit Zuid-Amerika naar Europa gebracht door Spaanse ontdekkingsreizigers. Waarschijnlijk nam Diego de Amalya de eerste plant in 1536 mee ui Peru of Chili, waar deze aardappel bekend stond als ‘chunu’. De Inca’s verbouwden de plant toen al honderden jaren. De aardappelplant groeide ook op grote hoogten in de Andes, waar veel andere planten niet meer kunnen groeien. Op basis van DNA-onderzoek is aangetoond dat alle oude aardappels afstammen van één plant uit Zuid-Peru. Later zijn er voor het kruisingswerk nieuwe herkomsten verzameld en genenbankcollecties opgebouwd.

Monniken waren verantwoordelijk voor de verspreiding van de aardappel vanuit Spanje naar de andere Europese landen. Zij hadden tomatenplanten in hun kloostertuinen. Ook in botanische tuinen vond de aardappelplant zijn weg. De aardappel groeit aal sinds de Tachtigjarige Oorlog in de Leidse Hortus, sinds 1640 in Groningen en sinds 1689 in Amsterdam.

De boeren stonden aanvankelijk weigerachtig tegenover een plant waarvan de stengels en bessen giftig zijn en dachten dat de knollen ook ongezond zouden zijn. In deze tijd werd de aardappel voornamelijk gezien als varkensvoer of voedsel voor de allerarmsten. Pas in 1727 werd de aardappel, voor het eerst in Friesland, als voedsel erkend. Langzamerhand kreeg de aardappel toch steeds meer de rol van volksvoedsel en in de 18e eeuw werd de aardappel in alle Europese landen verbouwd. Vanwege het hoge gehalte aan vitamine C werd de knol ook gebruikt ter voorkoming van scheurbuik op lange zeereizen.

resolve

 

Seizoen

De teelt van aardappelen duurt in totaal altijd ongeveer 5 maanden en kan op verschillende momenten in de winter en in het voorjaar beginnen. De volgende vier hoofdperiodes worden onderscheiden:

  • Vroeg: februari – juni
  • Halfvroeg: maart – juli
  • Halflaat: april – september
  • Laat: mei – oktober

Soorten

Bij de teelt van aardappelrassen zoals Bintje, Bildtstar en Eigenheimer wordt relatief veel gewasbeschermingsmiddel gebruikt. Aardappelen uit de gangbare teelt waarbij minder milieubestrijdingsmiddelen worden gebruikt, zijn onder meer Corine, Doré, Escort, Alpha, Van Gogh en Santé.

In de biologische aardappelteelt wordt niet gespoten. Het gevolg daarbij is wel dat het groeiseizoen direct voorbij is zodra het perceel op grotere schaal is besmet. Maar doordat biologische producten veelal rechtstreeks aan de consument worden verkocht, is de teelt ervan vaak toch lonend.

Hoe te gebruiken

Naast onbewerkte, verse aardappelen zijn er allerlei bewerkte aardappelproducten te koop. Zoals aardappelkroketjes, aardappelpuree, aardappelschijfjes, aardappelpartjes, chips, frites en rösti. In deze producten zit vaak meer zout. Maar doordat sommige producten ook nog gefrituurd of gebakken moeten worden, bevatten ze meer vet en dus meer calorieën.

Houdbaarheid

Gemiddeld zijn aardappelen in huis 2 tot 3 weken houdbaar. Na een tijd bewaren neemt de kwaliteit wel af. Ze blijven langer houdbaar op een donkere, koele, droge plaats.

 

http://www.schooltv.nl/video/hoe-groeit-een-aardappel-het-groeiproces-van-de-aardappel/

YOU MIGHT ALSO LIKE

Sustainable
March 19, 2017
Palmolie
March 11, 2017
Vitamine E
March 08, 2017
Fajita’s met avocado humus [studentenhap METRO]
January 08, 2017
Vitamine D
December 19, 2016
Vlees eten in de Vroegmoderne Tijd
December 12, 2016
Miso Hungry
December 03, 2016
Spruiten
November 22, 2016
Vitamine C
November 19, 2016

1 Comments

Stella Schollaardt
Reply 2 juni 2016

Goede informatie over de aardappel, van mijn moeder heb ik geleerd dat een aardappel die uit loopt die moet je weg gooien, dat doe ik dus nog steeds braaf. Valt wel op dat wij veel minder aardappelen eten. X kiki

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *