De appel


Geschiedenis

Vóór Christus

De appel is een van de oudste gecultiveerde gewassen. In de graven van farao’s maakte hij deel uit van de grafgiften. In Kazachstan zou de appelboom sinds 10.000 voor Christus gekweekt worden en als we de naam van de grootste Kazachse stad Almaty vertallen, krijgen we ‘appelstad’. Uit oude teksten blijkt dat in de achtste eeuw voor Christus de Babyloniërs appelbomen medicinale krachten toekenden en ze in de kruidentuin van de toenmalige koning Marduk-apla-iddina plantten (8e tot 7e eeuw voor Christus). De Romeinen importeerden de gecultiveerde appel vanuit Azië via Griekenland naar Noord-Europa.

De Romeinen

Romeinen waren de eersten in Centraal-Europa die doelgericht appels oogstten en de kunst van het enten verspreidden. Ze wisten dat uit de zaden van de gecultiveerde appelbomen bomen groeiden met andere eigenschappen dan die van de moederboom. De appelboom geeft zijn eigenschappen namelijk niet door via het zaad. Daarom gebruikten de Romeinen de goede soorten en enten die met stekken op een stevige onderstam. De kennis van die methode gaven ze vanaf ongeveer 100 voor Christus door aan hun noordelijke provincies die tot duizend appelsoorten voortbrachten. De huidige kweekmethode voor appelbomen ontstond vermoedelijk uit een natuurlijke kruising tussen de Aziatische wilde appel (Malus sieversii) en de Kaukasuappel (Malus orientalis). De appels uit de eerste kruisingen waren nog klein en erg zuur. Enkele duizenden jaren later zijn door kruisingen en selectie 20.000 tot 25.000 appelsoorten ontstaan die allemaal in het Duits een heel eigen naam hebben gekregen en zo de rijkdom van de appelsoorten illustreert.

Om appelbomen in stand te houden is een permanente verzorging en vermeerdering van de appelbomen noodzakelijk, want appelbomen worden maximaal 100 jaar oud.

Symbool

In alle Euraziatische culturen is de appel niet alleen het symbool van de liefde, seksualiteit, vruchtbaarheid en de voedende moederborst maar symboliseert hij ook de verschillende goden. Bij de Babyloniërs was dat de godin van de planeten Ischtar die Venus belichaamde, bij de Grieken was dat Aphrodite en bij de Germanen Idun, de godin van de jeugd en onsterfelijkheid. Idun en de Hesperiden, de Griekse nimfen, kweekten gouden appels in hun tuinen omdat die hen de eeuwige jeugd en onsterfelijkheid gaven.

Appelbomen of appels op afbeeldingen van Maria, Jozef en Jezus verwijzen naar de grote vruchtbaarheid van Maria.

 

Familie

Vanuit botanisch oogpunt is de appel geen vrucht maar een schijnvrucht. Een appel komt niet voort uit een bevrucht vruchtbeginsel, maar uit de bloembodem die als een verdikte laag het vruchtbeginsel omhult. In het kroontje aan de onderkant van de appel, als je de steel als de bovenkant beschouwt, kan je de resten van de bloesem herkennen. Het kroontje bestaat uit vijf delen. Als je de appel doormidden snijdt, wordt het klokhuis zichtbaar. Ook dit vruchtdeel bestaat uit vijf delen. Het ontstaat uit vijf vruchtbladen die de zaadbeginsels dragen. In het klokhuis bevinden zich perkamentachtige kamers, de kokers met de pitten. De appel behoort dus botanisch gezien tot de pitvruchten, net als de peer en de vijg.

Herkomst

Het Nederlandse klimaat is heel geschikt voor de teelt van appels. Elk jaar groeit er in Nederland ongeveer 365 miljoen kilogram aan appels. De helft daarvan wordt geëxporteerd. Een kwart van de appels wordt gebruikt voor moes.

Niet alle appels komen uit Nederland. Ze worden geïmporteerd uit Frankrijk, Spanje en België, maar bijvoorbeeld ook uit Chili, Zuid Afrika en Nieuw-Zeeland.

Nederlanders zijn echte appeleters. Elk jaar eet een gemiddelde Nederlander 10,7 kilo appel!

Houdbaarheid

Appels zijn het hele jaar beschikbaar omdat je ze lang kunt bewaren. Telers slaan de appels op in koelhuizen. Zelf kun je appels in de koelkast twee tot vier weken bewaren. De bete bewaarplaats is koel, donker en niet te droog. Appelen die op een fruitschaal in de huiskamer liggen, worden door de hoge temperaturen en lage luchtvochtigheid snel overrijp. Naast een banaan rijpt een appel ook sneller! Je kunt als je appels koopt dan ook beter voor de stevige variant gaan.

Appelbomen zijn enorm vruchtbaar en voor bijen de belangrijkste bron van nectar.

 

51731377

 

Gezondheidseffecten

Appels bevatten weinig calorieën. Ze leveren onder andere vitamine C, vezels (één appel zorgt voor 10% van de dagelijkse hoeveelheid), kalium en antioxidanten. Vezels zorgen voor een goede stofwisseling. Het meest gezonde deel van de appel is de schil!

Polyfenolen en flavonoïden, waar de appelschil rijk aan is, werken ontstekingsremmend, elimineren vrije radicalen en beschermen tegen celschade. Volgens langlopende onderzoeken kan dagelijks een appel eten helpen om darmkanker te voorkomen. Een appel zou ook bescherming bieden tegen schade aan zenuwcellen, de cholesterolspiegel verlagen en de bloedsuikerspiegel reguleren. Laboratoriumproeven tonen aan dat de oligosachariden uit appels meer kankercellen elimineren dan chemotherapie!

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

Sustainable
March 19, 2017
Palmolie
March 11, 2017
Vitamine E
March 08, 2017
Fajita’s met avocado humus [studentenhap METRO]
January 08, 2017
Vitamine D
December 19, 2016
Vlees eten in de Vroegmoderne Tijd
December 12, 2016
Miso Hungry
December 03, 2016
Spruiten
November 22, 2016
Vitamine C
November 19, 2016

6 Comments

Candice
Reply 19 augustus 2017

Rather! This was a really excellent post. Thank you for your supplied information

Lavina
Reply 2 juni 2017

Thank you for the effort, keep up the good work Great work.

Mike
Reply 31 mei 2017

The post has actually peaks my interest. Iwill bookmark your site and keep checking for new information.

Dwayne
Reply 26 mei 2017

Thank you for the attempt, keep up the good work Great work.

Lourdes
Reply 24 mei 2017

Way cool, some valid points! I appreciate you making this article available,
the remainder of the site is also high quality. Have a fun.

Rosalyn
Reply 20 mei 2017

You should participate in a contest for one of the finest websites on the internet.
I'm going to recommend this website!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *