Ei


 

Een ei, de meeste mensen eten het dagelijks. Als je geen eitje in z’n geheel eet, dan wel in een koekje, een beschuitje of in de mayonaise. Maar wat is nou eigenlijk een ei? Wat stop je dagelijks in je mond?

Van eicel tot ei

Een ei die men eet is een onbevruchte eicel van een hen. Wanneer de eicel bevrucht zou zijn door een zaadcel, vormt het ei een bescherming van het kuiken. Het embryo voedt zich dan met het eigeel en het eiwit.

Een eicel rijpt in zeven tot tien dagen tot dooier, deze bevindt zich later in het centrum van het kippenei. Van eicel tot ei duurt het ongeveer 25 uur om een ei te leggen.

Een kip heeft bij haar geboorte enkele duizenden onrijpe eicellen in haar eierstok. Als de hen geslachtsrijp is, worden deze eieren één voor één rijp. Een eicel rijpt in zeven tot tien dagen tot dooier waarna de ovulatie plaatsvindt. Dit is het startsein voor de opbouw van de rest van het ei. Als de hen de afgelopen weken gepaard heeft, zal het boveneinde van de eileider sperma bevatten, waardoor de eicel bevrucht kan worden.

1. Kalkschaal 2. Schaalvlies         3. Binnenste schaalvlies              4. Hagelsnoer 5. Buitenste eiwit 6. Middelste eiwit 7. Dooiervlies 8. Dooier 9. Kiemvlek (of vormingsdooier) 10. Donkere eigeel 11. Klare eigeel                  12. Binnenste eiwit                      13. Hagelsnoer 14. Luchtkamer 15. Porie

Natuurlijk?

In de natuur leggen vogels nooit iedere dag een ei. Het maken van een ei is een grote belasting en levert geen voordelen op voor het beest. Legkippen zijn door mensen zo gekweekt dat ze zoveel mogelijk eieren kunnen leggen. Vaak hebben de kippen een te kort aan calcium, wat dan onttrokken wordt aan het eigen skelet. Als kippen hun eigen eieren opeten (iets wat veel gebeurd), kan dat een teken zijn dat ze bouwstoffen tekort komen.

Eicode

Jonge kippen leggen de kleinste eieren. De kleur van de schaal is af te leiden aan het ras van de kip. Kippen met witte oorlellen leggen over het algemeen witte eieren, kippen met roze oorlellen bruine. Op elk ei wat je koopt staat een eicode, bestaande uit 7 of meer cijfers en letters. Het eerste cijfer staat voor het leefsysteem van de kip. 0 = biologisch, 1 = vrije uitloop, 2 = scharrel, 3= koloniehuisvesting. Daarna twee letters van het herkomst land en als laatst cijfers die aangeven van welk legpluimveebedrijf de eieren komen.

 

Eierindustrie

Eieren worden gelegd door leghennen. Ze worden speciaal gefokt voor de eierindustrie. Het zijn dus andere rassen dan vleeskippen.

In een fokkerij worden hennen en hanen met geschikte eigenschappen gefokt. Deze gaan vervolgens naar het vermeerderingsbedrijf. Hier worden bevruchte eieren gelegd. De bevruchte eieren gaan naar een broederij waar broedmachines ervoor zorgen dat de eieren uitkomen. De pasgeboren leghennen gaan als ze 1 dag oud zijn naar een opfokbedrijf. Daar blijven ze tot ze 17 weken oud zijn. Ze groeien in die periode uit van een kuiken van 40 gram tot een leghen van 1500 gram. De jonge haantjes worden vergast met kooldioxide. Ze produceren geen eieren en hun vlees levert niet voldoende geld op.

Alle kippen, dus ook biologische kippen, worden op deze manier grootgebracht. Pas na 17 weken gaan de leghennen naar verschillende bedrijven en worden ze dus op een andere manier gehouden. De kippen gaan naar een biologisch-, vrije-uitloop-, scharrel- of koloniehuisvestingsysteem. De manier waarop een kip wordt gehouden heet een houderijsysteem.

In het leghennenbedrijf wennen de kippen eerst aan het systeem. Na enkele weken gaan ze eieren leggen. Een gemiddelde hen legt 6 eieren per week. Dat komt neer op 300 eieren per jaar. Na ongeveer 14 maanden gaat de leghen steeds minder eieren leggen. Als de hen anderhalf tot 2 jaar oud is gaat ze naar de slacht. Dit vlees komt terecht in soepen en bouillons of is bestemd voor de export.

De eieren gaan naar pakstations. Daar kijken ze of de eierschalen heel en schoon zijn. Vervolgens selecteren ze de eieren op gewicht en kwaliteit. Op basis daarvan worden de eieren verpakt.

Verenpikken en kannibalisme

In alle systemen is verenpikken en kannibalisme een probleem. Om dit te voorkomen worden, behalve in het biologische systeem, de snavels van kippen gekapt. Met een heet mes verwijderen ze in de houderij 2/3 deel van boven- en ondersnavel. Dit is levend weefsel dus de kippen ervaren k behandelingsstress en pijn.

Een andere veel toegepaste methode is het laseren van snavels. De snavelpunt valt er na het laseren vanzelf af. Dit is iets minder pijnlijk, maar bij beide behandelingen hebben kippen voor een deel geen gevoel meer in hun snavel waardoor ze minder goed voer kunnen pikken.

Omdat biologisch gehouden kippen meer ruimte hebben, zijn verenpikken en kannibalisme hier minder aan de orde. Daarom kappen ze in biologische systemen geen snavel.

 

Wil je meer weten? Dan verwijs ik je door naar deze site.

Hier een filmpje over de waarheid achter de eierindustrie:

 

Bronnen:

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eieren.aspx

http://wiki.veganisme.org/index.php/Eieren

http://erinjanus.com/the-truth-the-egg-industry-doesnt-want-you-to-know/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kip_(vogel)#Ei (stukje over hoe een eicel een ei wordt)

YOU MIGHT ALSO LIKE

Sustainable
March 19, 2017
Vlees eten in de Vroegmoderne Tijd
December 12, 2016
Miso Hungry
December 03, 2016
Het ontstaan van mijn interesse in voeding
November 27, 2016
Spruiten
November 22, 2016
Food Choices
November 17, 2016
Vlees eten in de oudheid
November 11, 2016
Vitamine B12
October 31, 2016
Tony’s Chocolonely
October 30, 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *