Het ontstaan van mijn interesse in voeding


Een echte vleeseter

Mijn interesse in voeding is niet van de een op de andere dag ontstaan, maar is met de jaren gekomen. Ik heb mij vroeger nooit erg geïnteresseerd in voeding. Ik stond er niet bij stil waar mijn eten vandaan kwam en at eigenlijk alles zonder er bij na te denken. Mijn ouders zeiden over mij: “Als er iemand nooit stopt met vlees eten, dan is het Kiki wel”. Ik nam altijd vleesbeleg mee op m’n boterham naar school en we aten thuis bij het avondeten bijna altijd wel vlees. Dat was voor mij dan ook de normaalste zaak van de wereld.

img_4239

Spelend met boterhamworst

Eerste shock over de waarheid van voeding

Toen ik een jaar of 11 was, zat ik achter de TV en zapte ik langs een programma waar je zag dat varkens werden geslacht. Tot mijn schrik een massale handeling en heel erg confronterend om te zien. Ik bleef kijken, zelfs toen mijn moeder mij erop wees dat ik ook door kon zappen. Maar dat wilde ik niet. Ik had nog nooit zoiets gezien en had er eigenlijk nooit goed bij stil gestaan waar mijn eten vandaan kwam. Daarna ben ik wel even wat minder vlees gaan eten, maar ik ben toen zeker niet gestopt. Wel werd ik vanaf dit punt steeds meer bewust wat ik at.

Een liefde voor lekker eten

Ik ben gek op lekker eten! Cliché! Maar echt, lekker eten is een van de dingen die mij het meest gelukkig maakt. Ik ben ook gek op koken en ik vind het super fijn om mensen gelukkig te maken met iets wat ik heb gemaakt.

 

img_3047

Mega blij met m’n zwarte truffel op Sardinië

‘Gezonde’ eter

Sinds mijn ongeveer mijn tiende ben ik geen snoep eter en hou ik ook niet meer zo van eten uit de frituur. Al een langere tijd hou ik dus van wat ‘gezonder’ eten, maar ik moet zeggen dat ik wel echt een chocolade freak ben. En natuurlijk hou ik echt wel van meer minder gezonde dingen!

 

Ik was diegene waarover mijn ouders zeiden: “Als er iemand nooit zal stoppen met vlees eten, dan is het Kiki wel”.

Minderen in stapjes

Vanaf 2014 begon ik veel over voeding op te zoeken, maar vanaf 2015 heb ik zoveel documentaires over voeding en de bio-industrie bekeken dat ik besloot om te stoppen met vlees eten. Tot op zekere hoogte…

Ik had besloten om geen vlees meer te eten wat ik zelf niet zou kunnen slachten door de documentaire ‘Could You Kill What You Eat’, dat leek mij een logisch principe. Ik had er goed over nagedacht en besloot nog wel alle vis te eten. Niet dat ik had geprobeerd om bijvoorbeeld een tonijn te slachten, dat niet…

Ik heb daarna heel soms ook nog kip gegeten. Mijn ouders waren bang dat ik anders niet genoeg stoffen binnen zou krijgen die ik nodig had en ik wist eigenlijk niet genoeg over vitamines en andere stoffen om hier een antwoord op terug te hebben. Ik at toen maximaal 1 keer per maand kip. Vis at ik ook niet vaak, maar eigenlijk meer dan eerst (minder dan één keer per week).

In mijn examenjaar van het vwo in 2015, heb ik een profielwerkstuk geschreven over Hoe de eetgewoonte van de Nederlander zich ontwikkelde van 1945 tot nu. Dit hele stuk is in delen te lezen op mijn site.

Begin 2016 besloot ik helemaal geen kip meer te eten en eind van de zomer wou ik na de documentaire ‘Terra’ te hebben gezien ook geen vis meer eten. ‘Terra’ is ook de documentaire die mij in heeft laten zien hoeveel ik eigenlijk van de aarde, de natuur houd.

Eind 2016 zag ik de documentaire ‘Food Choices’ en heb daarna besloten om met het eten van overige dierlijke producten ook langzaam aan op te houden.

Nu eet ik veganistisch!

Passie

Ik vind koken en bakken altijd al super leuk. De Italiaanse keuken is mijn favoriete keuken. Sinds 2015 werk ik ook in de keuken van een (lunch) restaurantje: Vooraf en Toe. Ik vind het heerlijk om met eten bezig te zijn!

img_4164
Waar post ik over

Ik ben geïnteresseerd in hoe gezonde voeding voor de mens het best samen gaat met een gezonde wereld. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de geschiedenis van ons eten. Waarom we eten wat we nu eten, de herkomst van ons voedsel en ons voedselpatroon. Ook veganistische recepten komen snel online!

Ik zou het super leuk vinden als jullie mij volgen bij al mijn ontdekkingen. Ik sta open voor alle inzichten!

YOU MIGHT ALSO LIKE

Sustainable
March 19, 2017
Banana Pancakes (vegan)
March 17, 2017
Hazelnoot chocopasta
February 24, 2017
Ei
January 12, 2017
Linzen mosterd salade [studentenhap METRO]
January 08, 2017
Vlees eten in de Vroegmoderne Tijd
December 12, 2016
Miso Hungry
December 03, 2016
Spruiten
November 22, 2016
Vlees eten in de middeleeuwen
November 21, 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *