Vitamine B2


Vitamine B2 (riboflavine) speelt als coenzym een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie uit koolhydraten, eiwitten en vetten die het lichaam via eten en drinken binnenkrijgt. Het is dus erg belangrijk voor de stofwisseling.

Coenzymen zijn nodig voor de werking van enzymen in de lichaamscellen. Vrijwel alle reacties en omzettingen in cellen zijn afhankelijk van enzymactiviteit. Vitamine B2 wordt opgenomen in de dunne darm. Via het vloed komt het in alle cellen waar het zijn functie als co-enzym vervult.

Ook is vitamine B2 goed voor het gezond houden van huid en haar, heeft een positief effect op de spijsvertering en het zenuwstelsel en beschermt het de ogen tegen schadelijke invloeden van zonlicht.

De omzetting van vitamine B6 naar een bruikbare vorm voor het lichaam kan alleen met vitamine B2.

 

Vitamine B2 zit vooral in melk(producten), maar ook in zaden en noten, vlees, groente (groene bladgroenten, koolsoorten), fruit en graanproducten.

 

Vitamine B2 kan niet tegen licht en is oplosbaar in water. Het product moet dus op een donkere plek worden bewaard en als nodig gekookt worden in een kleine hoeveelheid water.

 

In de levensmiddelenindustrie wordt vitamine B2 ook als gele kleurstof ‘E101’ toegepast.

 

Een verschot aan vitamine B2 wordt uitgeplast. Vitamine B2 kan ook niet opgeslagen worden in het lichaam.

Een tekort aan vitamine B2 kan leiden tot huidafwijkingen bij de mond en tong en kan ontstekingen veroorzaken bij de neus. Ook kan het leiden tot een verlaging van het hemoglobinegehalte en kan het vermoeidheidsklachten geven. Alcoholisten en drugsverslaafden zijn de risicogroepen om een tekort te krijgen.

YOU MIGHT ALSO LIKE

Sustainable
March 19, 2017
Palmolie
March 11, 2017
Vitamine E
March 08, 2017
Ei
January 12, 2017
Vitamine D
December 19, 2016
Vlees eten in de Vroegmoderne Tijd
December 12, 2016
Miso Hungry
December 03, 2016
Het ontstaan van mijn interesse in voeding
November 27, 2016
Spruiten
November 22, 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *