Vitamine B3


Vitamine B3 is belangrijk voor de energievoorziening. Ook speelt het een rol bij de aanmaak van vetzuren in het lichaam.

Vitamine B3 is oplosbaar in water. Je kan daarom het best je groente koken in weinig water en de stukken niet te klein snijden.

 

Vitamine B3 komt voor als nicotinamide in verschillende voedingsmiddelen: vlees en vis, gevogelte, noten, zaden en graanproducten. Het lichaam kan zelf deels vitamine B3 aanmaken uit het aminozuur tryptofaan (een bouwsteen van eiwitten). Hierdoor dragen dus ook eiwitrijke producten bij aan de vorming van uiteindelijk vitamine B3.

 

Vitamine B3 komt in twee vormen voor: nicotinezuur en nicotinamide. Over een teveel aan nicotinamide zijn geen effecten bekend. Over een teveel van nicotinezuur weten we dat dit kan zorgen voor een bloedvatverwijding in de huid, maar dit heeft geen ernstige gevolgen.

 

Een tekort aan vitamine B3 komt niet vaak voor omdat het in veel producten voorkomt in de Westerse samenleving. Maar in bepaalde delen van de wereld, waar maïs het hoofdvoedsel is, kan gemakkelijker een tekort ontstaat. Dit komt omdat maïs een gebonden vorm van niacine bevat die slecht beschikbaar is. Een tekort kan leiden tot veranderingen in de huid zoals uitslag en ontstekingen. Ook kunnen vermoeidheidsklachten ontstaan en kunnen er effecten zijn op het slijmvlies van de mond, tong en darmen. In zeer ernstige gevallen kan een tekort leiden tot bewustzijnsstoornissen of dementie (de ziekte pellagra).

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

Sustainable
March 19, 2017
Palmolie
March 11, 2017
Vitamine E
March 08, 2017
Ei
January 12, 2017
Vitamine D
December 19, 2016
Vlees eten in de Vroegmoderne Tijd
December 12, 2016
Miso Hungry
December 03, 2016
Het ontstaan van mijn interesse in voeding
November 27, 2016
Spruiten
November 22, 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *