Vitamine B5


Vitamine B5 (pantotheenzuur) speelt niet alleen een rol bij de afbraak van vetten en koolhydraten voor energie zoals alle B-vitaminen, maar het is ook essentieel voor de productie van rode bloedcellen, evenals hormonen (waaronder geslachtshormonen). Daarnaast is vitamine B5 ook belangrijk voor een gezond spijsverteringsstelsel

 

Er zijn onderzoeken die suggereren dat vitamine B5 kan helpen bij het verminderen van vetten in het bloed van mensen met een hoog cholesterolgehalte. Het zou je slecht cholesterol verlagen en goed cholesterol verlagen. Echt is dit nog niet bewezen.

Ook wordt er gesuggereerd dat vitamine B5 kan helpen bij een snellere wondgenezing. Daarnaast zou het nog mogelijk kunnen zijn dat vitamine B5 helpt de klachten van reuma te verlichten.

 

Vitamine B5 is aanwezig in een breed scala aan levensmiddelen. De beste voedingsbronnen van vitamine B5 zijn biergist, maïs, bloemkool, broccoli, tomaten, avocado, peulvruchten, linzen, eigeel, orgaanvlees, kalkoen, eend, kip, melk, spliterwten, pinda’s, sojabonen, zoete aardappelen, zonnebloempitten, volkoren brood en granen, kreeft, tarwekiemen en zalm.

 

Alle B-vitamines zijn oplosbaar in water. Dat is dan ook de reden dat je groente met deze vitamine erin bij voorkeur in weinig water kookt en de stukken niet te klein snijdt. Vitamine B5 blijft volgens het Voedingscentrum redelijk stabiel bij verhitting en in licht.

 

Het enige nadelige effect van vitamine B5 teveel is dat je diarree kan krijgen.

 

Bij een vitamine B5 tekort kun je last krijgen van:

  • vermoeidheid
  • slapeloosheid
  • depressie
  • prikkelbaarheid
  • braken
  • buikpijn
  • een branderig of pijnlijk gevoel in voeten
  • bovenste luchtweginfecties

 

YOU MIGHT ALSO LIKE

Sustainable
March 19, 2017
Banana Pancakes (vegan)
March 17, 2017
Palmolie
March 11, 2017
Vitamine E
March 08, 2017
Hazelnoot chocopasta
February 24, 2017
Vitamine D
December 19, 2016
Vlees eten in de Vroegmoderne Tijd
December 12, 2016
Het ontstaan van mijn interesse in voeding
November 27, 2016
Vitamine C
November 19, 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *