Vitamine B6


Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling, vooral de afbraak en opbouw van aminozuren, waaruit eiwitten zijn opgebouwd. Vitamine B6 reguleert de werking van bepaalde hormonen en is nodig voor de groei, de bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem (weerstand) en het zenuwstelsel. Ook is vitamine B6 belangrijk voor de spijsvertering en speelt het een rol bij de vorming van rode bloedcellen.

 

Vitamine B6 is net als andere B-vitamines oplosbaar in water. Daarom kan groente met deze vitamine het best in weinig water worden gekookt en moeten de stukken niet te klein worden gesneden. Ook is deze vitamine gevoelig door verhitting en zonlicht. Bij bakken en frituren gaat vitamine B6 gedeeltelijk verloren.

 

Vitamine B6 zit in vlees, eieren, vis, brood en graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groente, melk en melkproducten.

 

Langdurige ernstige tekorten kunnen leiden tot bloedarmoede, zenuwaandoening en een verminderde weerstand. In Nederland komt dit nauwelijks voor.

 

Bij langdurig teveel aan vitamine B6 kunnen aandoeningen aan de zenuwen in de armen en benen ontstaan. Dit heet perifere neuropathie.

YOU MIGHT ALSO LIKE

Sustainable
March 19, 2017
Banana Pancakes (vegan)
March 17, 2017
Palmolie
March 11, 2017
Vitamine E
March 08, 2017
Hazelnoot chocopasta
February 24, 2017
Linzen mosterd salade [studentenhap METRO]
January 08, 2017
Fajita’s met avocado humus [studentenhap METRO]
January 08, 2017
Vitamine D
December 19, 2016
Vlees eten in de Vroegmoderne Tijd
December 12, 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *