Vitamine E


Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine. Het is een belangrijk antioxidant. Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in sommige gevallen schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Wanneer ze schade veroorzaken, noemen we dat oxidatieve stress.

Oxidatieve stress ontstaat wanneer er te veel vrije radicalen aanwezig zijn of wanneer deze stoffen zich op ongewenste plekken in het lichaam bevinden. Er zijn aanwijzingen dat oxidatieve stress na lange tijd mogelijk hart- en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel tot gevolg kan hebben. Ook zijn er aanwijzingen dat vrije radicalen een rol spelen bij verouderingsprocessen. Antioxidanten die via gezond eten het lichaam binnenkomen maken vrije radicalen onschadelijk, en dragen er zo aan bij dat dit niet gebeurt.

Vitamine E beschermt de cellen, celwand, bloedbaan en weefsel. Vitamine E voorkomt dat deze beschadigd raken door oxidatie van onverzadigde vetzuren. Ook reguleert vitamine E de stofwisseling in de cel.

Naam

Vitamine E is de verzamelnaam voor een aantal tocoferolen die van nature aanwezig zijn, zoals alfa-, bèta, gamma- of delta-tocoferol. Alfatocoferol (vitamine E) wordt het best in de cellen opgenomen en is daarom veruit de belangrijkste vorm.

 

Waar zit het in?

Vitamine E vindt je vooral in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie en in plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, groene bladgroenten en fruit.

Tekort of te veel

Een ernstig vitamine E tekort kan leiden tot bloedarmoede, neurologische symptomen en spierzwakte. In Nederland komt dit niet weinig tot niet voor.

Te veel aan vitamine E is voor zover bekend niet schadelijk.

 

Bron: voedingscentrum

YOU MIGHT ALSO LIKE

Sustainable
March 19, 2017
Palmolie
March 11, 2017
Vitamine D
December 19, 2016
Vlees eten in de Vroegmoderne Tijd
December 12, 2016
Miso Hungry
December 03, 2016
Spruiten
November 22, 2016
Vitamine C
November 19, 2016
Food Choices
November 17, 2016
Vlees eten in de oudheid
November 11, 2016

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *