Wat zijn vitamines?
Vitamines zijn organische stoffen die belangrijk zijn voor je lichaam om te groeien en dagelijks te functioneren.
Vitamines komen in kleine hoeveelheden voor in eten en drinken. Ze leveren geen energie.
Je lichaam kan zelf geen vitamines aanmaken (behalve kleine hoeveelheden vitamine k in de darm). Wel kan het lichaam bepaalde voorlopers van vitamines omzetten in vitamines (A en D) alleen verschilt het voor iedereen of dat voldoende is.
Er zijn twee soorten vitamines:
- In vet oplosbare vitamines (A, D, E, K). Lastig op te slaan, behalve vitamine A (dat wordt aangelegd in de lever).
- In water oplosbare vitamines (Alle B-vitamines en vitamine C). Niet of nauwelijks op te slaan, behalve vitamine B12. Teveel aan deze vitamines verlaat het lichaam via de urine.
Van vitamines hebben we elke dag tot tientallen milligrammen nodig. De hoeveelheid is wel afhankelijk van het soort vitamine. De behoefte aan vitamine C is bijvoorbeeld hoog (ongeveer 70 milligram), en die aan vitamine B12 laag (ongeveer 2 microgram).
Behoefte aan vitamines verschilt sowieso van persoon tot persoon. Er is een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamines, maar meestal is minder dan deze norm ook al genoeg.
Als je eten bereid gaan al snel veel vitamines verloren. Compacte producten houden vitamines beter vast dan producten met een losse structuur. Daartegenover staat dat het lichaam vitamines uit gesneden en gekookte groente gemakkelijker opneemt, maar dit geldt ook als je groente goed kauwt.
Vitamines uit gekookte en gesneden groente komen gemakkelijker vrij in het maag-darmkanaal.
Je kunt het best verhit eten en drinken niet langer dan nodig koken, bakken of braden. En als je kookt doe het dan met weinig water.
Zelf ben ik wel een voorstander voor rauw, maar goed, rauw eten is ook niet altijd het lekkerste!
Bron: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamines.aspx
- 1 February 2016
- No Comments
- 0